17 februarie 2015

50 Shades !

În ciuda tuturor disputelor, a comentariilor și a numeroaselor opinii despre senzaționalul besteller mondial "50 de umbre ale lui Grey" prefer să-mi expun propria părere. Pînă a vedea filmul, am citit cărțile, recunosc, am rămas puțin dezamăgită, ecranizarea a fost mult prea haotică, unele momente nu se legau între ele, iar pe fețele celor care nu citiseră trilogia se observa un semn mare de întrebare, noroc de iubitele, prietenele sau soțiile care le povesteau masculilor care ar fi ideea. Autoarea E.L.James are un talent surprinzător de a descrie, de a îmbogăți imaginația cititorului, nu oricine ar putea scri un roman care să-l citească o lume, pentru că a fost ceva nou, pentru că a fost altceva, ceea ce a și intrigat lumea să vadă filmul, fapt pentru care s-au investit atîția bani, fapt pentru care James a cîștigat atîția fani pe toate continentele lumii. Și e mai mult decît o relație sado-maschistă, nu te prinzi dacă nu știi esența întregii povești. Eu m-am așteptat la mai mult, pentru că eram sigură că va fi unul din filmele care va surpinde unele detalii mici, dar nu a fost să fie, și recunosc în imaginația mea totul arăta mult mai frumos. Christian Grey e prințul pe cal alb din poveștile de cîndva, ăsta nu mai încalecă însă un armăsar, ci un Audi R8, ăsta nu mai caută Ilene Cosînzene, ci o nouă supusă, un trup neatins, curat, virgin. Cea care îi atrage atenția Anastasia Steel mușcîndu-și lasciv buza de jos, îl scoate din minți pe burlacul milionar. Un început frumos, cuminte, o relație care va fi marcată de umbrele întunecate ale lui Grey, pentru că problema vine de altundeva, fapt care demonstrează că traumele din copilărie nu se vindecă așa ușor, nebunia în care a crescut acesta îi marchează psihicul, pentru că el chiar are o problemă. Am savurat momentul ecranizării plimbării cu elicopterul Charlie Tango, da,așteptarea mea a meritat, a fost unul din momentele cele mai sclipitoare ale filmului, nu uit însă să menționez că faza cu planorul m-a dat gata, zîmbetul ei copilăresc, armonia din privirea lui, te detașează de nebunia care abia urmează să se producă, pentru că va urma o nebunie frumoasă, și aștept cu nerăbdare să văd ce le mai scapă pentru partea a doua. Coloana sonora una incontestabilă, piese alese cu atenție, abordate în momentele potrivite, și da, îmi dau jos pălăria pentru o astfel de muzică bună. 
Recunosc că pe cît de bune sunt cărțile, pe atîtea părți negative stîrnesc acestea, fetițele minore care au reușit să vadă filmul fără a fi verificate și-au creat o părere despre lumea celor mari, pentru că nu au înțeles ele din cărți ce e aceea o crăvașă sau un cnut, fără a da o căutare pe google, acestea o să aștepte de la fiecare puști de pe la liceu să fie un Christian Grey, care să le lege mîinile cu o cravată, să le închidă gura dintr-o privire, pentru a le-o trage ca Christian tare și cu forță. 
Pentru că dacă nu vor avea o colecție întreagă de mașini, mii de înrepriri în înreaga lume, dacă nu le vor plimba cu elicopterul măcar pe teritoriul țării, dacă nu le va dărui un creion cu imprimeul numelui acestuia,aceștia nu vor primi nici măcar un surîs naiv. Consider că cărțile nu trebuiau să aibă un acces așa liber pe net, iar la librărie să fie cumpărate cu buletinul, nu glumesc, cărțile au îmbolnăvit o lume, iar filmul le-a acordat șansa minorilor să vadă despre ce e vorba totuși în acea carte.  Nu cred că avem nevoie de o societate disperată după tot felul de tipi care se vor da drept Grey, tinere fiind fetele-și imaginează că chiar există un asemenea destin, așteptînd un Christian sau mai mulți să le tragă o bătaie bună la fund, pînă se găsește un dement care să le ucidă în bătaie, la propriu.
Totul are o limită, eu personal însă rămîn de părerea că atît cărțile cît și filmul, trebuiesc permise de la o anumită vîrstă. Iar nebunia și perversitatea există în majoritatea cuplurilor fidele, chiar dacă puțini preiau elemente din sado-masochism, oriunde există un dominator și o supusă.

Iar un bărbat realizat, elegan, cel care are lumea la picioare, nu poate exista fără o femeie, care să-l sprijine, să-l înțeleagă, să-l iubească chiar și cu cele mai întunecate umbre ale lui ! 

Un comentariu:

irene' spunea...

M-as fi impartit cu propria parere dar nu vreu sa stric postarea cu comentarii negative...cel putin vreau sa spun doar ca sunt carti care merita citite,lectura care te invata ceva...te schimba...cel putin trilogia asta scandaloasa,nu are decit un impact negativ asupra celor care au citit pentru prima data o carte..sau a doua iar prima fiind Fluturi :D Sunt atitea lucruri furmoase in jur si noi ne stricam psihica cu asa filme si lectura..pacat de societatea noatra....oricum imi place ca ai incercat sa schimbi intr-un oarecare mod parerea mea,la mijloc de articol era mai pe ce...dar... :D nu a fost...

Trimiteți un comentariu